لوح محفوظ

پیوندها

هیوم(4)

جمعه, ۲۱ تیر ۱۳۹۲، ۰۶:۵۵ ب.ظ

صورت‏ پردازی انسان در اندیشه برخی از ارباب مکاتب(4)

 

 مرزهای حقیقت و اعتبار در حیات انسان

 

حکیم متاله آیت الله جوادی آملی                                               کاری از: گروه فلسفه منطقه 8

 هیوم

 

دیوید هیوم از شمار کسانی است که با ارائه نظریات خود تأثیر وافری بر فلسفه غرب با رویکرد اصالت حس بر جا گذاشت. هیوم براساس حسگرایی خویش معتقد است که جامعه از تمایلات و نیازهای افراد شکل می‏گیرد و ماهیت انسان، حاصل آن چیزی است که از تجربه خویش به دست می‏آورد و انتظار دارد و اخلاق انسان نیز تجلی ماهیت اوست.

با بررسی نظرات هیوم می‏توان به این نتیجه رسید که او به معنای مصطلح، یک فیلسوف نیست؛ بلکه محققی است که با مطالعه آثار فلسفی می‏کوشد که به نقد این فن بپردازد و همّت او معطوف به سازگار ساختن بلکه منحصر پنداشتن حقایق هستی در حوزه حس و تجربه است؛ ازاین‏رو، نه تنها وجودِ ذهنی اشیا را انکار می‏کند، بلکه اصل ذهن را به عنوان تصوری غیر واقعی قلمداد نموده، حتّی خداوند را به این بیان که تصوری است ذهنی، فاقد وجود واقعی می‏انگارد.[ بزرگان فلسفه، ص436]

نقطه شروع یا یکی از پایه‏های این‏گونه جهان‏بینی فلسفی که به هیوم نسبت داده‏می‏شود، انکار اصل علیت است؛ زیرا وی اصرار دارد که هرگونه علیت غیر تجربی را اثبات ناپذیر و از شمار اوهام بخواند و علیت در امور تجربی را نیز صرفاً عادت و رابطه عادی میان دو چیز بداند که همواره پس از پیدایش یکی، دیگری به وجود می‏آید؛ یعنی تعاقب مستمری که تاکنون بوده، ولی دلیلی بر تداومش نیست.

البته می‏توان اشکال عمده در جهان‏بینی فلسفی هیوم را عدم تحلیل صحیح از علیت دانست که احیاناً با قبول شکلی غیر صحیح از قانون علیت همراه است. توضیح آنکه علیت، ربط ضروری میان علت و معلول است که با قاعده «الشی‏ءمالم یجب لم یوجد» تبیین می‏شود و البته با علیت فقهی، حقوقی و اخلاقی، متفاوت است. اگر کسانی چون هیوم معارف تجریدی را انکار کنند، هیچ راهی به قانون علیت نخواهند داشت؛ ازاین‏رو، آن را از شمار اوهام و خرافات می‏خوانند و اگر هم نسبت به امور تجربی علیت را بپذیرند، باز آن ربط ضروری و معنای حقیقی علیت را رد می‏کنند؛ زیرا چنین حقیقتی از حس و تجربه بیرون است و هرگز با ابزار تجربی همچون میکروسکوپ و تلسکوپ و... دیدنی و اثبات شدنی نیست.

ممکن است که در قلمرو حس، بخشی از این تفکر توجیه پذیر باشد؛ امّا نسبت به حقایق بیرون از مرزهای حس و تجربه سخنانی چنین، یک‏سره ناصواب و به لحاظ علمی غیر قابل دفاع است؛ زیرا جایی که حس از کاربرد تجربی باز می‏ماند و امکان حضور ندارد، هیچ معیار حسّی نفیاً و اثباتاً به کار نمی‏آید و هرگز امر غیر محسوس را با دلیل تجربی نمی‏توان انکار کرد؛ چنان‏که نمی‏توان اثبات نمود؛ ازاین‏رو، درباره انسان طبیعی اگر بتوان عادت را جایگزین علیّت کرد، نسبت به انسان عقلی، انسان قلبی و انسان وحیانی نمی‏توان به روش تجربه و آزمایش روی آورد و از عادت سخن گفت.

پیش از این نیز اشاره شد که انسان را نه به لحاظ طبیعت و نه از حیث فطرت، نمی‏توان موجودی یک‏سویه یا بی‏تفاوت دانست. هم طبیعت انسان چنان است که در حال تعادل، ناروایی‏ها را کنار می‏زند، مثلاً دستگاه سالم گوارش، از هضم سم پیشگیری می‏کند و هم فطرت آدمی در مراحلِ نخستین، با رذیلت‏ها به سادگی دمساز نمی‏شود؛ چنان که نخستین دروغ برای انسان متعادل، واکنش‏هایی چون برافروختگی و لکنت زبان را در پی دارد.

این حقایق نشان می‏دهد که انسان با سرمایه‏ای ارزشمند آفریده شده است و کشف و استخراج این سرمایه فطری به شکوفایی فرد و جامعه بشری می‏انجامد؛ وگرنه جامعه و فرد و فرهنگ و سیاست و روابط اجتماعی و... همه در پنهان داشتن بلکه دفن‏کردن این فطرت گرانبها و این گنجینه بی‏همتا همداستان شده و چنان می‏کنند که تاریخ و جغرافیای ویژه هیوم، نمودی از آن به شمار می‏رود.

 

یعنی ره‏آورد جوامعی چنین، جز استعمار و استعباد و استبداد و استثمار و استحمار نخواهد بود و پر واضح است که در این وضعیت، فطرت آدمی به گونه‏ای مدفون می‏شود که نه صدایی از درون برمی‏خیزد و نه فریادی از بیرون به گوش می‏رسد؛ نه آموزه‏های فطری که خدا در وجود انسان نهادینه کرده، فرصت ابراز می‏یابد و نه وحی و مکتب انبیا از بیرون به قلب چنین خفتگانی راه پیدا می‏کند و نتیجه آن می‏شود که دیوید هیوم، متفکر اسکاتلندی قرن هجدهم میلادی در اوج شکوفایی فلسفه غرب اعلام می‏دارد که: «من تنها به یک حقیقت پی بردم و آن این که حقیقتی وجود ندارد».[ بزرگان فلسفه، ص436]

 

بر گرفته از کتاب : حیات حقیقی انسان در قرآن  / صفحات 325-358 ./آیتالله جوادی آملی

 

 

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۲/۰۴/۲۱
ربابه حاجی محمد حسین کاشی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی